Γιατί ανοίγουν τα κομμωτήρια αλλά όχι οι καφετέριες: Τσιόδρας και Χαρδαλιάς εξηγούν

POP UP TEAM
/
1 Μαΐου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Τους λόγους που δεν ανοίγουν ορισμένοι κλάδοι της αγοράς, παρότι θα μπορούσαν να τηρούνται και σε αυτούς εξ αρχής οι αποστάσεις ασφαλείας και τα λοιπά μέτρα προστασίας, εξήγησαν κατά την χθεσινή απογευματινή ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς. 

«Σε ποια επιστημονικά δεδομένα στηρίχτηκαν οι αποφάσεις για το άνοιγμα συγκεκριμένων μικρών καταστημάτων λιανικού εμπορίου και όχι όλων; Αφού ούτως ή άλλως παντού θα ισχύουν τα μέτρα. Γιατί, παραδείγματος χάριν, ανοίγουν τα καταστήματα με λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού και όχι καταστήματα υποδημάτων; Γιατί ανοίγουν πρώτα τα κέντρα αισθητικής όπου πελάτης και αισθητικός είναι «πρόσωπο με πρόσωπο» σε απόσταση αναπνοής και δεν ανοίγουν οι καφετέριες, όπου η εξυπηρέτηση θα γίνεται σε εξωτερικό χώρο και με αποστάσεις;» 

Ο δρ. Τσιόδρας απάντησε πως το υπουργείο Ανάπτυξης ήθελε να ανοίξει περισσότερες επιχειρήσεις αλλά η επιτροπή εμπειρογνωμόνων επέμεινε πως θα πρέπει αυτές να ανοίξουν σταδιακά, και έτσι το ποια καταστήματα θα ανοίξουν καθορίστηκε με βάση τον συνολικό επιτρεπόμενο αριθμό για την πρώτη φάση και όχι με κριτήριο το είδος τους.

«Επελέγη από το υπουργείο και τον υφυπουργό ανάπτυξης να είναι το 10% (σ.σ των επιχειρήσεων». Δεν θέλαμε έναν τεράστιο όγκο εργαζόμενων να έρθουν στην εργασία και μονομιάς να αυξηθούν οι επαφές υπαλλήλων και πελατών σε εκατομμύρια την ημέρα. Ξέρετε τι είναι 2,5 εκατομμύρια επαφές την ημέρα από 500.000 εργαζόμενους στο λιανεμπόριο; Δεν υπήρχε πιθανότητα να μην υπάρξει διασπορά. Και σε αυτό μας βρήκε απόλυτα σύμφωνους και η Πολιτική Προστασία γιατί και ο υπουργός ήταν παρών».

 «Θεωρήσαμε ότι με δεδομένη την οικονομική δυσκολία, έπρεπε να γίνει ένα άνοιγμα σταδιακά, ένας πολύ μικρός αριθμός έπρεπε να ανοίξει», τόνισε ο καθηγητής.

Χαρδαλιάς: Επιχειρησιακά δεδομένα 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως η κατάσταση αντιμετωπίστηκε όχι με κριτήριο «τι θα θέλαμε να ανοίξει» αλλά κυρίως πως θα μπορούσαν να ελεγχθούν επιχειρησιακά τα δυνητικά προβλήματα και οι προκλήσεις από το άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων.

Στην απόφαση για το τι θα ανοίξει έπαιξαν ρόλο:

-ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις

-ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στα μητροπολιτικά κέντρα, και

-η διασπορά των επιχειρήσεων χωροταξικά 

«Πόσο εύκολο είναι να ελέγξουμε περιοχές ή οικοδομικά τετράγωνα που έχουν κυρίως, στο 90% της ανάπτυξής, εστιατόρια και λιανικό εμπόριο ένδυσης; Ξέρουμε εκατοντάδες περιοχές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, τονίζοντας πως συνυπολογίστηκε και η δυνατότητα ελέγχου τήρησης των μέτρων.

«Δεν έχει να κάνει με το τι θα θέλαμε αλλά με το τι μπορούσαμε και είναι πολύ σημαντικό να περιμένουμε αυτή την εβδομάδα, καθώς είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, να αξιολογήσουμε τα δεδομένα» είπε ο υφυπουργός, προειδοποιώντας ότι ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η «αντίδραση» του συνόλου των μέτρων. 

«Παραμένουμε σε εγρήγορση και τρέχουμε όλα τα μοντέλα – εάν τηρήσουμε τα μέτρα, νομίζω σε λίγες βδομάδες όλη η συζήτηση θα είναι περιττή. Εάν δεν τηρηθούν, αν παρατηρηθούν συμπεριφορές όπως εδώ και τρεις μέρες που υπάρχει μια απίστευτη κινητικότητα λες και όλα έχουν τελειώσει, νομίζω ότι θα βρεθούμε προ απροόπτων», διεμήνυσε.

Κλείνοντας, τόνισε πως το τριήμερο της Πρωτομαγιάς κρίνεται πολύ σημαντικό καθώς θα είναι η βάση της καινούργιας φάσης που ξεκινά από Δευτέρα. «Δεν θέλουμε να συνοδευτεί με περιστατικά συγχρωτισμού που θα τραβάμε από την προηγούμενη εβδομάδα. Έχει να κάνει με το επιχειρησιακό σχέδιο, με την επιτελική μας δομή και τις πραγματικές δυνατότητες».

 

via

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved