Guardian: Αμερικανοί σχεδίασαν τεστ που ανιχνεύει τον ιό στο πρώτο 24ωρο

POP UP TEAM
/
2 Μαΐου, 2020

Οι επιστήμονες που εργάζονται στον αμερικανικό στρατό για θέματα κορωνοϊού, έχουν σχεδιάσει ένα νέο τεστ της νόσου Covid-19 που θα μπορούσε ενδεχομένως να εντοπίσει φορείς πριν γίνουν μολυσματικοί και μεταδώσουν τον ιό, μεταδίδει ο Guardian επικαλούμενος πληροφορίες που έχει. 

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για μια σημαντική ανακάλυψη και λέει πως οι συντονιστές της ερευνάς ελπίζουν ότι η εξέταση με βάση το αίμα θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει την παρουσία του ιού μόλις 24 ώρες μετά τη μόλυνση – προτού οι άνθρωποι εμφανίσουν συμπτώματα και αρκετές ημέρες πριν ένας φορέας θεωρείται ικανός να τον μεταδώσει σε άλλους. Αυτό το ορόσημο είναι περίπου τέσσερις ημέρες πριν από αυτό που πετυχαίνουν οι τρέχουσες εξετάσεις ανίχνευσης. 

Το τεστ προέκυψε από ένα πρότζεκτ που δημιουργήθηκε από την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Έργων Άμυνας των ΗΠΑ (Darpa) με στόχο την ταχεία διάγνωση δηλητηρίασης από μικροβιακά ή χημικά όπλα. Το πρόγραμμα άλλαξε κατεύθυνση βιαστικά όταν ξέσπασε η πανδημία και η νέα δοκιμή αναμένεται να υποβληθεί για έγκριση έκτακτης ανάγκης (EUA) από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εντός μιας εβδομάδας.

«Η εξέταση καλύπτει ένα διαγνωστικό κενό παγκοσμίως», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου βιολογικών τεχνολογιών της Darpa, Δρ. Μπραντ Ρινγκίσεν, στο Guardian, καθώς θα συμπληρώσει και κενά δοκιμών σε μεταγενέστερα στάδια της μόλυνσης. Εάν δοθεί έγκριση από το FDA, θα μπορούσε να «αλλάξει απόλυτα το παιχνίδι», τονίζει.

Ενώ η προ-μολυσματική ανίχνευση θα βελτίωνε την αποτελεσματικότητα των τεστ ανίχνευσης καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χαλαρώνουν τα μέτρα, η Darpa προειδοποίησε ότι πρέπει να περιμένει έως ότου δοθεί η έγκριση του FDA.

«Ο στόχος της έρευνας είναι να αναπτύξει και να επικυρώσει ένα πρώιμο διαγνωστικό τεστ για τον Covid», δήλωσε ο καθηγητής Stuart Sealfon, ο οποίος ηγείται της ερευνητικής ομάδας στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη. Είπε ότι η δοκιμαστική προσέγγιση, η οποία εξετάζει την απόκριση του σώματος καθώς καταπολεμά την νόσο Covid-19, θα πρέπει να παράγει αποτελέσματα νωρίτερα από τα τρέχοντα ρινικά τεστ μύτης.

Η έρευνα πίσω από την ανάπτυξη των δοκιμών θα δημοσιευτεί επιτρέποντας σε επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να δοκιμάσουν παρόμοιες μεθόδους. Εάν λάβει έγκριση, το τεστ θα πρέπει να αρχίσει να κυκλοφορεί στις ΗΠΑ στα μέσα Μαΐου. Η έγκριση δεν είναι εγγυημένη, αλλά οι επιστήμονες είναι ενθουσιαμένοι για τον πιθανό αντίκτυπο, καθώς οι κυβερνήσεις χαλαρώνουν τα μέτρα εν μέσω ανησυχιών για τον έλεγχο πιθανών εστιών δεύτερου κύματος.

«Είμαστε όλοι πολύ ενθουσιασμένοι. Θέλουμε να κάνουμε αυτή τη δοκιμή όσο πιο γρήγορα μπορούμε, αλλά ταυτόχρονα να την μοιραστούμε με άλλους που μπορεί να θέλουν να την εφαρμόσουν στις χώρες τους», δήλωσε ο Δρ. Eric Van Gieson, ο οποίος δημιούργησε το πρόγραμμα για τη διάγνωση των θυμάτων βιολογικού πολέμου και το έχει ανακατευθύνει για να επικεντρωθεί στον κορωνοϊό.

«Έχουμε στοιχεία ότι η διάγνωση συμβαίνει τις πρώτες 24 ώρες για τη γρίπη και έναν αδενοϊό», δήλωσε ο Van Gieson. «Είμαστε ακόμα στη μέση για να το αποδείξουμε με την Covid-19»,λέει και εκτιμά ότι οι ΗΠΑ μπορούν να πραγματοποιήσουν έως και ένα εκατομμύριο δοκιμές την ημέρα, ξεκινώντας με 100.000 καθημερινά τον Μάιο. 

Το τεστ θα αυξήσει τη δυνατότητα απομόνωσης προ-μολυσματικών περιπτώσεων και το «κλείσιμο» αλυσίδων μετάδοσης. Θα μπορούσε επίσης να μειώσει δραματικά τις περιόδους καραντίνας για άτομα που εκτέθηκαν σε ασθενείς, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν στην εργασία τους μέσα σε λίγες μέρες. «Θα μπορούσε να έχει εξαιρετική ζήτηση», δήλωσε ο Chris Linthwaite, διευθύνων σύμβουλος της Fluidigm, μιας εταιρείας τεχνολογίας βιολογικών επιστημών της Καλιφόρνιας που είναι μέρος του έργου, που πιστεύει ότι οι συχνές δοκιμές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του εργατικού δυναμικού καθώς επιστρέφουν σε γραφεία, αποθήκες και εργοστάσια. 

Οι ειδικοί της Darpa βλέπουν επίσης τη δυνατότητα βελτίωσης των πρωτοκόλλων για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και άλλων σε θέσεις εργασίας υψηλού κινδύνου, καθώς και εκείνων σε σχετικά αυτόνομες ή απομονωμένες κοινότητες, όπως oι φυλακές ή τα πλοία. 

Το νέο τεστ χρησιμοποιεί την ίδια αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης που χρησιμοποιείται στον έλεγχο ρινικών επιχρισμάτων που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα. Τα αποτελέσματα μπορεί να βγουν σε μία ώρα ή περισσότερο, αν τα δείγματα χρειαστεί να σταλούν σε εργαστήρια. 

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές θεωρούν ότι το τεστ έχει ακρίβεια πάνω από 95% αλλά επισημαίνουν ότι είναι κάτι που θα αναθεωρείται διαρκώς.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved