Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: Δεκάδες πρώην εργαζόμενες στα Harrods τον κατηγορούν για βιασμό – Οι σοκαριστικές μαρτυρίες

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗ
/
19 Σεπτεμβρίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Ο μεγιστάνας Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ κατηγορείται από πρώην υπαλλήλους που εργάζονταν στα Harrods για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμό.

Το BBC δημοσιοποίησε μαρτυρίες από περισσότερες από 20 γυναίκες, πρώην υπαλλήλους, οι οποίες υποστηρίζουν ότι ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 94 ετών, τους επιτέθηκε σεξουαλικά και κάποιες τις βίασε.

Στο ντοκιμαντέρ «Al-Fayed: Predator at Harrods» συγκεντρώθηκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι, κατά τη διάρκεια της ιδιοκτησίας του Aλ Φαγιέντ, η εταιρεία όχι μόνο απέτυχε να παρέμβει για τις καταγγελίες, αλλά συνέβαλε και στην συγκάλυψη των υποθέσεων.

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες των Harrods – του πολυκαταστήματος που πουλάει «από μία καρφίτσα μέχρι ένα ελικόπτερο» και αποτελεί τουριστική ατραξιόν για όσους επισκέπτονται το Λονδίνο – δήλωσαν ότι είναι «εντελώς τρομοκρατημένοι» από τους ισχυρισμούς, ζητώντας συγγνώμη από τα θύματα.

«Το δίκτυ της διαφθοράς και της κακοποίησης σε αυτή την εταιρεία είναι ασύλληπτο και πολύ ερεβώδες», σημειώνει ο Μπρους Ντράμοντ, εκ των δικηγόρων της νομικής ομάδας που εκπροσωπεί κάποια από τα φερόμενα θύματα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των πρώην εργαζομένων, οι σεξουαλικές επιθέσεις σημειώθηκαν σε Λονδίνο, Παρίσι, Σεν Τροπέ και Αμπού Ντάμπι.

«Κατέστησα σαφές ότι δεν ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν έδωσα ποτέ τη συγκατάθεσή μου. Ήθελα απλώς να τελειώσει», λέει μία από τις γυναίκες, η οποία καταγγέλλει πως ο Αλ Φαγέντ τη βίασε στο διαμέρισμά του στην κατοικία του στο Park Lane του Λονδίνου.

Μία άλλη γυναίκα υποστηρίζει πως ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας τη βίασε όταν ήταν έφηβη στην έπαυλή του, στο Μέιφερ του Λονδίνου.

«Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ ήταν ένα τέρας, ένα αρπακτικό του σεξ, χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό» καταγγέλλει, προσθέτοντας πως όλο το προσωπικό των Harrods ήταν για εκείνον το «παιχνιδάκι» του.

«Ήμασταν όλοι τρομοκρατημένοι. Ο ίδιος ενεργά καλλιεργούσε τον φόβο. Αν έλεγε “πηδήξτε”, οι εργαζόμενοι έπρεπε να απαντήσουν “πόσο ψηλά”», συμπληρώνει.

«Ο ιστός της διαφθοράς και της κατάχρησης στην εταιρεία ήταν απίστευτος και πολύ σκοτεινός», λέει ο δικηγόρος Bruce Drummond, μέλος μιας νομικής ομάδας που εκπροσωπούσε ορισμένες από τις γυναίκες.

Ο Αλ Φαγιέντ αντιμετώπισε κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης όσο ήταν ζωντανός, αλλά οι ισχυρισμοί που έρχονται τώρα στην δημοσιότητα είναι πρωτοφανούς κλίμακας και σοβαρότητας.

Οι άνθρωποι του BBC πιστεύουν ακράδαντα πως πολλές περισσότερες γυναίκες έχουν δεχτεί επίθεση όμως φοβούνται – ακόμα και μετά τον θάνατό του – να ομολογήσουν τη φρίκη που πέρασαν.

Οι φρικιαστικές μαρτυρίες

Η Rachel, εργάστηκε ως προσωπική βοηθός στο Harrods τη δεκαετία του 1990.

Ένα βράδυ μετά τη δουλειά, λέει ότι την κάλεσαν στο πολυτελές διαμέρισμά του, σε ένα μεγάλο τετράγωνο στο Park Lane με θέα στο Hyde Park του Λονδίνου.

Το κτίριο προστατευόταν από το προσωπικό ασφαλείας, ενώ διέθετε ένα γραφείο που είχε στελεχωθεί από υπαλλήλους του Harrods.

Η Rachel λέει ότι ο Αλ Φαγιέντ της ζήτησε να καθίσει στο κρεβάτι του και μετά έβαλε το χέρι του στο πόδι της, ξεκαθαρίζοντας τι ήθελε.

«Θυμάμαι ότι ένιωθα το σώμα του πάνω μου, το βάρος του. Μόνο που τον άκουγα να κάνει αυτούς τους θορύβους… Και απλά γυρνούσα το κεφάλι μου σε άλλη κατεύθυνση», λέει.

Το BBC μίλησε με 13 γυναίκες που ισχυρίζονται ότι ο Fayed τους επιτέθηκε σεξουαλικά στο Park Lane.

Τέσσερις από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της Rachel, λένε ότι βιάστηκαν.

Η Σοφία, η οποία λέει ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση, περιέγραψε την όλη κατάσταση ως έναν εφιάλτη από τον οποίο δεν μπορούσε να αποδράσει.

«Δεν μπορούσα να φύγω. Δεν είχα οικογένεια για να επιστρέψω, έπρεπε να πληρώσω ενοίκιο», λέει.

«Ήξερα ότι έπρεπε να το περάσω αυτό και δεν ήθελα. Ήταν φρικτό και το κεφάλι μου ήταν αναστατωμένο», συμπλήρωσε.

Η Gemma, η οποία εργάστηκε ως μια από τους προσωπικούς βοηθούς του Αλ Φαγιέντ μεταξύ 2007-09, λέει ότι η συμπεριφορά του γινόταν πιο τρομακτική κατά τη διάρκεια ταξιδιών εργασίας στο εξωτερικό και υποστηρίζει ότι κορυφώθηκε με τον βιασμό της στη Villa Windsor στο Bois de Boulogne του Παρισιού.

Η Gemma λέει ότι ξύπνησε ξαφνιασμένη στην κρεβατοκάμαρά της. Ο Αλ Φαγιέντ ήταν δίπλα της στο κρεβάτι φορώντας μόνο μια μεταξωτή ρόμπα. Στη συνέχεια προσπάθησε να πάει στο κρεβάτι μαζί της.

«Του είπα, «όχι, δεν σε θέλω». Και συνέχισε απλώς να προσπαθεί να πέσει στο κρεβάτι, πέφτοντας πάνω μου χωρίς εγώ να μπορώ να κινηθώ», λέει.

«Ήμουν κάπως μπρούμυτα στο κρεβάτι και εκείνος απλώς πίεσε το σώμα του πάνω μου», τονίζει η γυναίκα.

Παράλληλα, λέει ότι αφού τη βίασε ο Αλ Φαγιέντ αυτή έκλαψε, ενώ εκείνος σηκώθηκε και της είπε με επιθετικό ύφος να πλυθεί με Ντετόλ.

«Προφανώς ήθελε να σβήσω κάθε ίχνος του από πάνω μου», εξηγεί.

Οκτώ άλλες γυναίκες είπαν επίσης ότι δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση από τον Αλ Φαγιέντ στα ακίνητά του στο Παρίσι και άλλες πέντε περιέγραψαν τις επιθέσεις ως απόπειρα βιασμού.

Tags :

Μοιράσου το ...