Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επικαιροποίησε την Παρασκευή τις οδηγίες του, συστήνοντας στις κυβερνήσεις να ζητήσουν από όλους τους πολίτες να φορούν υφασμάτινες μάσκες σε δημόσιους χώρους όπου υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της Covid-19, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας.

Στις νέες αυτές οδηγίες, αφορμή για τις οποίες στάθηκαν ορισμένες μελέτες που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι οι μάσκες είναι μόνο ένα από τα εργαλεία που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορονοϊού και δεν θα πρέπει να δίνουν την ψευδή αίσθηση της πλήρους προστασίας.

«Οι μάσκες από μόνες τους δεν θα σας προστατέψουν από την Covid-19» είπε ο γενικός διευθυντής, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε δημοσιογράφους.

Η επικεφαλής τεχνική ειδικός του ΠΟΥ για την Covid-19, Μαρία βαν Κέρχοβε, είπε στο Reuters πως «συστήνουμε στις κυβερνήσεις να προτρέψουν το γενικό κοινό να φοράει μάσκα. Και διευκρινίζουμε, υφασμάτινη μάσκα- δηλαδή όχι ιατρική».

«Έχουμε νέα ευρήματα από έρευνες» πρόσθεσε. «Έχουμε στοιχεία τώρα πως εάν αυτό γίνει σωστά μπορεί να παρέχει ένα φράγμα...σε πιθανώς μολυσματικά σταγονίδια».

Αν και κάποιες χώρες και πολιτείες των ΗΠΑ έχουν συστήσει ή διατάξει τη χρήση καλυμμάτων προσώπου σε δημόσιους χώρους, ο ΠΟΥ προηγουμένως έλεγε πως δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία υπέρ ή κατά της χρήσης μάσκας από υγιείς ανθρώπους στην ευρύτερη κοινότητα. Πάντα σύστηνε να φοριούνται ιατρικές μάσκες από ανθρώπους που είναι άρρωστοι και από αυτούς που τους φροντίζουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ