Τσιόδρας: «Αναγκαίο κακό η μάσκα. Μπράβο στα παιδιά για τη χρήση της»

POP UP TEAM
/
2 Σεπτεμβρίου, 2020

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, κατά την έναρξη της ομιλίας του στη χθεσινή ενημέρωση για τον κοροναϊό.  

«Να μην υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση για το εμβόλιο»

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο εμβόλιο, λέγοντας πως επιζητούμε σαν ανθρωπότητα ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο και αναμένονται αποτελέσματα μέσα στον Οκτώβριο από τις μελέτες. Επιπλέον, Ζήτησε να μην υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση για το εμβόλιο και πρόσθεσε ότι η ΕΕ στηρίζει προσπάθειες για ισότιμη κατανομή τους σε όλες τις χώρες.

Επιδοτήσεις 1 δισ. ευρώ τον χρόνο για ενεργειακές αναβαθμίσεις – Ποιοι τις δικαιούνται
Παράλληλα, σχετικά με το εμβόλιο, τόνισε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται πλέον ως θεραπεία, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος τους στην παραγωγή εμβολίου.

Όπως είπε, αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο. «Δεν θα ήθελα να δω το εμβόλιο ως αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης» υπογράμμισε ακόμη, τονίζοντας ότι ήδη κυκλοφορούν πολλά σχετικά fake news ανά τον κόσμο.

«Θα επανέλθει η αγκαλιά»

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη χρήση μάσκας, εξηγώντας ότι τα μικροσταγονίδια που φεύγουν από το στόμα μας όταν μιλάμε, μπορεί να φτάσουν σε απόσταση οκτώ μέτρων, εάν δεν φοράμε μάσκα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η μάσκα προτείνεται από τον ΠΟΥ και την Unicef. Μόνη της όμως δεν προστατεύει αλλά πρέπει να γίνεται και αερισμός των χώρων. Ο ιός μεταδίδεται από σταγονίδια και η μάσκα προστατεύει αυτόν που την φοράει και πιο πολύ τους άλλους. Ειδικά για τα νήπια και τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού μπορεί η μάσκα να έχει προβλήματα και γι’ αυτό μπορεί να γίνεται και διάλειμμα μάσκας. Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε εμείς οι μεγάλοι, είπε ακόμα. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν τον σκοπό της και να την αντιμετωπίσουν σαν μια ευχάριστη δραστηριότητα. Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι και στα μεγαλύτερα την πληροφόρηση.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα ότι μπορούμε να επιβραβεύουμε τα παιδιά για την χρήση μάσκας αντί να τα τιμωρούμε. Να απαντάμε στα παιδιά με ειλικρίνεια. Αν φερθούμε σωστά, είπε, θα έρθει το εμβόλιο και θα ξεπεράσουμε τον φόβο και θα επανέλθει η αγκαλιά.

«Θεωρώ τη μάσκα μαχαίρι με δυο όψεις για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και τώρα στις κοινωνικές μας δραστηριότητες. Παράλληλα, χαρακτήρισε την μάσκα ένα προσωπικό lockdown, ένα αναγκαίο κακό» κατέληξε.

Τι αλλάζει στις περιοχές που ισχύουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα

Αλλαγές στις περιοχές που βρίσκονται υπό καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων λόγω του κοροναϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε πως «αναπροσαρμόζουμε συνεχώς την πρακτική μας ανάλογα με τα δεδομένα. Το μεγάλο στοίχημα είναι να συνεχίσουμε να κινούμαστε αποτελεσματικά».

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε πως με τη σύμφωνα γνώμη της επιτροπής στις περιοχές που υπάρχουν περιοριστικά μέτρα θα επιτρέπεται από την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου η λειτουργία λαϊκών αγορών ως εξής:

Σε κάθε λαϊκή αγορά από τους πωλητές, παραγωγούς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτή και μόνο, θα συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία πωλητών.
Θα υπάρχει υποχρεωτική απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων, με τον ενδιάμεσο χώρο κενό, ελεύθερο από αντικείμενα.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η τήρηση των παραπάνω μέτρων θα ελέγχονται επισταμένως από τους αρμόδιους φορείς.

Σημειώνεται πως οι περιοχές που βρίσκονται υπό ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων είναι τα Χανιά, το Ηράκλειο, η Χαλκιδική, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Λέσβος, η Μύκονος και η Ζάκυνθος.

207 νέα κρούσματα και πέντε θάνατοι

Σημειώνεται ότι σήμερα, Τρίτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 207 νέα κρούσματα του φονικού, καθώς και πέντε νέους θανάτους.

Υπενθυμίζεται ότι λίγη ώρα νωρίτερα, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε πως το άνοιγμα των σχολείων θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved