Πέτσας: Ποιοι θα εξαιρούνται από την απαγόρευση μετακίνησης εκτός περιφέρειας

POP UP TEAM
/
9 Δεκεμβρίου, 2020

Διευκρινίσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν τα Χριστούγεννα (μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου), έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανοίξουν ούτε τα καφέ και τα εστιατόρια στις γιορτές ενώ οι οριστικές ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, της εκκλησίες και τα κομμωτήρια αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας.

Τότε θα διευκρινιστεί επαρκώς και τι θα ισχύσει για τις μετακινήσεις εκτός περιφέρειας, διευκρίνισε.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι εξακολουθεί να ισχύει η μετακίνηση με sms στο 13033. Το μέτρο δε, διευκρίνισε πως θα παραμείνει σε ισχύ και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου, η οποία θα γίνεται με την αποστολή ανάλογου κωδικού.

Πρόσθεσε δε, ότι θα επιτρέπονται και τα ψώνια σε διαφορετικούς δήμους.

Αυτό που δεν θα επιτραπεί όμως, είναι οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως δε, για όσους έχουν εξοχικά. 

Στις εξαιρέσεις ανήκουν οι εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και οι φοιτητές, καθώς αναμένεται να υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.

 Σχετικά με την καραντίνα στην οποία θα υποχρεώνονται όσοι έρχονται από το εξωτερικό, είπε ότι θα μένουν στο σπίτι τους, ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για μέτρο που σκοπό έχει την αποτροπή της μετακίνησης από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, αφού χαρακτήρισε «λίγο υπερβολικό κάποιος να φύγει για Αυστρία ή Ελβετία, αν ανοίξουν τα χιονοδρομικά, αφού τα δικά μας είναι κλειστά».

«Θα είναι διαφορετικά αυτά τα Χριστούγεννα», είπε χαρακτηριστικά. 

Σημειώνοντας ότι συγκριτικά με το πρώτο lockdown η κίνηση είναι 20% πιο αυξημένη, τόνισε ότι, «σκοπός είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων και η διασπορά της νόσου».

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας» διευκρίνισε και οι λόγοι είναι δύο:

-πρώτον γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός,

-δεύτερον να υπάρχει χρόνος επιστροφής στο σπίτι

«Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για διεύρυνση που θα ισχύσει το διάστημα των γιορτών, που θα είναι και ανοιχτή η αγορά, που ως φαίνεται θα είναι από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου, εξήγησε. 

Ωστόσο, ο κ. Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ειδικά για τις εκκλησίες είπε πως θα γίνουν ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. «Δεν μπορεί να ανοίγει το λιανεμπόριο και να μείνουν κλειστές οι εκκλησίες. Αυτά είναι που θα συζητηθούν τις επόμενες 2-3 μέρες ώστε να ληφθούν αποφάσεις». 

Ερωτηθείς για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, αρνήθηκε να απαντήσει, είπε όμως ότι, «μπορεί αυτό να ήταν επιλογή στην αρχή όμως είμαστε πια πολύ κοντά στα Χριστούγεννα».

«Κυνήγι και ψάρεμα συνδέεται συνήθως με περιφερειακή μετακίνηση και συνήθως δε γίνεται κατά μόνας», είπε ερωτηθείς για το αν μπορεί να επιτραπούν οι δύο δραστηριότητες και εξέφρασε την ελπίδα το θέμα να λυθεί σύντομα.

 

Με πληροφορίες του ΑΝΤ1

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved