Μαρίκα Κρεβατά: Το τάμα στην Παναγία, ο κρυφός δεσμός με γνωστό ηθοποιό και η γεροντική άνοια

POP UP TEAM
/
2 Μαρτίου, 2021

Η γνωστή ηθοποιός εμφανιζόταν σε πολλούς δεύτερους ρόλους του κινηματογράφου. Συμμετείχε σε ταινίες, στις οποίες λάμβαναν μέρος πολλοί μεγάλοι ηθοποιοί. Η ίδια έπαιξε σε πολλές ταινίες. Μάλιστα, αυτές της χάρισαν αναγνωρισιμότητα. Ωστόσο, η ίδια ήταν περισσότερο ηθοποιός του θεάτρου, γνωρίζοντας την καταξίωση σε οπερέτες και επιθεωρήσεις.

Η Μαρίκα Κρεβατά ήταν μητέρα της γνωστής ηθοποιού Γκέλυς Μαυροπούλου, που την απέκτησε από τον πρώτο της γάμο με τον ηθοποιό Άγγελο Μαυρόπουλο. Όπως έχει αναφέρει η Γκέλυ Μαυροπούλου, η μητέρα της είχε μια εμμονή με την ορθογραφία του επιθέτου της. Απαιτούσε να γράφεται με ένα βήτα, για να μη γίνεται άμεσος συνειρμός με το «κρεβάτι» (εκείνη την εποχή το κρεβάτι γραφόταν με δύο βήτα).

Όταν έβλεπε το επίθετό της γραμμένο λάθος, γινόταν έξαλλη και ξεχνούσε τους καλούς της τρόπους, για τους οποίους ήταν γνωστή σε όλο τον καλλιτεχνικό χώρο. Το κανονικό της όνομα ήταν Μαρία. Η γιαγιά της Μαυροπούλου πριν γεννήσει τη μητέρα της, Μαρίκα είχε χάσει πέντε παιδιά και πίστευε πως το ίδιο θα συνέβαινε και με την τελευταία κόρη της.

Γι’ αυτό έκανε τάμα στην Παναγία να γεννηθεί γερό το παιδί της και να μεγαλώσει με υγεία. Όλα πήγαν καλά στη γέννα και η ευτυχισμένη μητέρα, πήγε σε ένα εκκλησάκι της Παναγίας, για να εκπληρώσει το τάμα. Εκεί σύμφωνα με την παράδοση περίμεναν άγνωστοι άνθρωποι, που βάφτιζαν «ταμένα» παιδιά και επέλεγαν οι ίδιοι το όνομά τους.

 marikakrevata

Ο νονός που διάλεξε την ηθοποιό, της έδωσε το όνομα Μαρία. Μεγαλώνοντας, όλοι άρχιζαν να τη φωνάζουν Μαρίκα, αλλά η μητέρα της δεν ξέχασε ποτέ το «Μαρία» και ήταν η μόνη που την αποκαλούσε πάντα με το όνομα της Παναγίας.

 Ο δεσμός της, με τον Γιώργο Γαβριηλίδη

Η Κρεβατά και ο Γαβρηιλίδης έκαναν πολλές κοινές εμφανίσεις στο θέατρο. Η Μαρίκα Κρεβατά ξεκίνησε τις εμφανίσεις της στο θέατρο από πολύ μικρή ηλικία. Έπαιζε παιδικούς ρόλους και ακολουθούσε τους θιάσους σε περιοδείες. Ήταν ένας τρόπος να ξεφεύγει από τη δύσκολη καθημερινότητά και να εξασφαλίζει ένα πιάτο φαγητό.

Όταν ήταν μωρό, έχασε τον πατέρα και την αδελφή της και έμεινε μόνη με τη μητέρα της, που αντιμετώπιζε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Η ένταξή της στον κόσμο του θεάτρου, από τόσο μικρή ηλικία, την οδήγησε μετέπειτα στο να αναζητά συντρόφους που ασκούσαν το ίδιο επάγγελμα. Έτσι ο πρώτος της σύζυγος Άγγελος Μαυρόπουλος ήταν ηθοποιός. 

Παντρεύτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1930, αλλά χώρισαν τρεις μήνες μετά τη γέννηση της κόρης τους. Ο λόγος δεν έγινε ποτέ γνωστός καθώς η ηθοποιός προστάτευε την προσωπική της ζωή. Γι’ αυτό όταν δημιούργησε δεσμό με τον επίσης ηθοποιό Γιώργο Γαβριηλίδη, δεν το είπε σε κανέναν. Γνωρίστηκαν στο θίασο οπερέτας του Παρασκευά Οικονόμου.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε μετά από πολλά χρόνια σχέσης Παρόλο που ο Οικονόμου ήταν ερωτευμένος με την ηθοποιό και η μητέρα της τον ήθελε για γαμπρό πιστεύοντας ότι θα τη βοηθήσει στην καριέρα της, η ίδια δεν τον είδε ερωτικά και σχετίστηκε με τον Γαβριηλίδη.

 f41bf091a4e18f2312495cc0e975d9f7 XL

Ο δεσμός τους έμεινε κρυφός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η Κρεβατά αποφάσισε να κοινοποιήσει τη σχέση της όταν η κόρη της είχε παντρευτεί και είχε φύγει από το σπίτι και η μητέρα της ήταν αρκετά ηλικιωμένη ώστε να παρμβείνει στα προσωπικά της, όπως συνήθιζε. Παντρεύτηκαν αθόρυβα μετά από πολλά χρόνια σχέσης αλλά δεν απέκτησαν παιδιά.

Οι δυο τους έκαναν και πολλές κοινές εμφανίσεις στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Ο Γιώργος Γαβριηλίδης αποδείχτηκε πως ήταν ο άντρας της ζωής της. ‘Εμειναν μαζί μέχρι το τέλος του ταλαντούχου ηθοποιού. Ο Γιώργος Γαβριηλίδης έφυγε από τη ζωή του 1980.

Η Μαρίκα Κρεβατά το τελευταίο διάστημα της ζωής της έπασχε από γεροντική άνοια. Η κόρη της θυμάται με συγκίνηση τη μάνα της, άρρωστη πια, να αναζητά τον αγαπημένο της…Τον συνάντησε τον Σεπτέμβριο του 1994, όταν έφυγε και αυτή, για το σανίδι του παραδείσου.

marika krevata 2

Μαρίκα Κρεβατά: Τα φιλμ που συμμετείχε από το 1957 έως το 1973

– Δελησταύρου και υιός
– Στουρνάρα 288
– Η Λίζα το ‘σκασε
– Ο Ηλίας του 16ου
– Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο
– Το κλωτσοσκούφι
– Χαραμοφάηδες
– Όταν λείπει η γάτα
– Εταιρεία θαυμάτων
– Ένας βλάκας με πατέντα
– Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης
– Τα δίδυμα
– Κόσμος και κοσμάκης
– Άλλος για το εκατομμύριο
– Τρία κορίτσια από το Αμέρικα
– Βάνα
– Εξιλέωση
– Ο μετανάστης
– Υιέ μου, υιέ μου
– Ο ουρανοκατέβατος
– Μια γυναίκα χωρίς ντροπή
– Ο φτωχός εκατομμυριούχος
– Η γυναίκα μου τρελάθηκε
– Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι
– Ο αδελφός μου ο τρελάρας
– Ο μόδιστρος
– Ο ανακατωσούρας
– Ο πεθερόπληκτος
– Ο παραμυθάς
– Ξύπνα, κορόιδο
– Η κόμισσα της φάμπρικας
– Ένας μάγκας στα σαλόνια
– Ο απίθανος
– Ο παιχνιδιάρης
– Ο ξεροκέφαλος
– Ο ακτύπητος χτυπήθηκε
– Διακοπές στο Βιετνάμ
– Ο πρίγκιπας της αγοράς
– Πώς καταντήσαμε, Σωτήρη
– Ο αισιόδοξος
– Ένας τρελός, τρελός αεροπειρατής

 marika krevata 1

 

 

Πηγή: enimerotiko.gr/

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved