Αν νομίζεις ότι ο Tarantino χρησιμοποιεί πολλές ρατσιστικές λέξεις στις ταινίες του, «δες κάτι άλλο»

Copyright @Instagram tarantinoxx
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
/
25 Νοεμβρίου, 2022
/

Μοιράσου το ...

«Δες κάτι άλλο», συμβουλεύει ο Quentin Tarantino τους κριτικούς σε μια νέα του συνέντευξη. «Αν έχετε πρόβλημα με τις ταινίες μου, τότε αυτές οι ταινίες δεν είναι για σένα».

Ο Quentin Tarantino έχει αντιμετωπίσει πολλές ερωτήσεις στην καριέρα του ως σκηνοθέτης. Ερωτήσεις όπως: «Γιατί σου αρέσουν τόσο πολύ τα πόδια;» και «Τι είπατε εσείς και ο Paul Thomas Anderson στη Fiona Apple και σταμάτησε τις καταχρήσεις;» Κάποιες όμως ερωτήσεις έχουν μείνει αναπάντητες σχεδόν σε ολόκληρη την καριέρα του αμερικανού σκηνοθέτη και σχετίζονται με το υψηλό επίπεδο βίας στις ταινίες του και την εξαιρετική του άνεση με τη χρήση της απαγορευμένης λέξης που ξεκινάει από Ν, γνωστή και ως “The N… word”. Η απάντησή του Tarantino; «Δες κάτι άλλο».

http://www.youtube.com/watch?v=R_Du_wF9wUw

Το ζήτημα της χρήσης ρατσιστικών λέξεων προέκυψε κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας μεταξύ του Quentin Tarantino και του παρουσιαστή Chris Wallace στην εκπομπή του HBO, Who’s Talking to Chris Wallace. «Λες ότι είσαι ο μαέστρος και το κοινό είναι η ορχήστρα», ρώτησε ο Wallace τον Tarantino στη συνέντευξη, αναφερόμενος σε ένα από τα προηγούμενα σχόλια του σκηνοθέτη. «Όταν λοιπόν οι άνθρωποι λένε: Υπάρχει πάρα πολλή βία στις ταινίες σου. Χρησιμοποιείς ρατσιστικές λέξεις πολύ συχνά. Τι απαντάς;»
«Δες κάτι άλλο», απάντησε ο Quentin Tarantino. «Αν έχετε πρόβλημα με τις ταινίες μου, τότε αυτές δεν είναι ταινίες που πρέπει να δείτε. Προφανώς δεν τις φτιάχνω για σας».

Ο Quentin Tarantino, αν και προκλητικός με αυτήν την ετοιμόλογη απάντηση, δεν είναι ο μόνος που σκέφτεται έτσι.

Ο Samuel Jackson έχει επίσης υπερασπιστεί πολλές φορές τη φιλελεύθερη χρήση ρατσιστικών λέξεων από τον Tarantino. Η ταινία Django Unchained, που διαδραματίζεται στον Νότο κατά την εποχής της σκλαβιάς, χρησιμοποιεί σχεδόν 110 φορές την επίμαχη λέξη. Ένας από τους πιο παλιούς συνεργάτες του Tarantino, ο Samuel Jackson έχει παίξει σχεδόν σε κάθε μια από τις ταινίες του σκηνοθέτη, συμπεριλαμβανομένου του Django. Το 2019, είχε δηλώσει στο περιοδικό Esquire ότι «αυτή η κριτική ήταν βλακείες».

«Δεν μπορείς να πεις σε έναν συγγραφέα ότι δεν μπορεί να μιλήσει ή ότι δεν μπορεί να γράψει αυτές τις λέξεις και ότι δεν μπορεί να βάλει τις λέξεις στο στόμα των ανθρώπων από διάφορες εθνότητες έτσι όπως τις χρησιμοποιούν οι ίδιοι στην καθημερινότητα τους», εξήγησε ο Τζάκσον. «Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, γιατί τότε παύει να είναι αληθινό. Κάτι τέτοιο δεν είναι ειλικρινές».

Ο σταρ του Django, Jamie Foxx, στάθηκε επίσης στο πλευρό του Tarantino για το ίδιο θέμα, αν και οι δηλώσεις του ήταν λιγότερο παθιασμένες από αυτές του Samuel Jackson. «Καταλάβαινα το κείμενο», είπε ο Foxx στο Yahoo Entertainment το 2018. «Η λέξη ειπώθηκε 100 φορές, αλλά κατάλαβα το κείμενο – έτσι ήταν εκείνη την εποχή».

http://www.youtube.com/watch?v=xZJwAIYDhw4

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved