Μία πληροφορία για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην παρασκευή, αποθήκευση, διακίνηση και εμπορία λαθραίων ποτών και ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο ανήκε σε ένα άτομο με το προσωνύμιο «Γιάννης» ήταν αρκετά για τους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ξεκινήσουν οι έρευνες που κατέληξαν στη σύλληψη εννέα ατόμων και στον εντοπισμό δύο εργαστηρίων νόθευσης σε Καματερό και Ασπρόπυργο.

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής παρουσιάζει άγνωστες λεπτομέρειες της υπόθεσης για την οποία χρειάστηκαν συνολικά 12 άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου με τους έμπειρους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών να καταγράφουν συνομιλίες σε 64 (!) ψηφιακούς δίσκους (DVD). Ο «Κοντός» με την… παρέα του φέρονται να είχαν γεμίσει με παράνομα ποτά «μπόμπες» από τη… Βουλγαρία δεκάδες νυχτερινά μαγαζιά στην Αττική αλλά πλέον αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες.

Η έρευνα

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας κατάφεραν να σκιαγραφήσουν το προφίλ των εμπλεκομένων, γεγονός που τους οδήγησε στην κατάσχεση περισσότερων από 28.000 φιαλών αλκοολούχων ποτών, 7.100 πλαστικών ετικετών διάφορων εμπορικών οίκων αλλά και ποσοτήτων ποτών, όπως λόγου χάρη 690 λίτρα ούζο, 300 λίτρα κονιάκ και 110 κιλά μαστίχα. Επικεφαλής της οργάνωσης φέρεται να είναι ο «Κοντός», ο οποίος είχε δύο βασικά άτομα ως «βοηθητικούς υπαρχηγούς»: τον «Giorgi» και τον «Nάσκο». Και οι τρεις φέρονται να επικοινωνούσαν με τον «Χρήστο», ο οποίος ήταν το άτομο το οποίο συνέδεε τα πάνω στρώματα της οργάνωσης με τα πιο χαμηλά. Η εν λόγω υποομάδα διακινούσε τις «μπόμπες» σε άλλους διακινητές.

pota bobes6

Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, οι μεταφορές γίνονταν από τους εντολοδόχους. Οι ίδιοι άνδρες αναλάμβαναν τη νόθευση και παραποίηση των ποτών. Από τις παρακολουθήσεις της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε πως οι ενδιαφερόμενοι έρχονταν τηλεφωνικά σε επαφή με τον «Χρήστο» και έπειτα γινόταν η παράδοση-παραλαβή σε κάποιο αθέατο σημείο, κατά βάση σε πάρκινγκ καταστημάτων.

 pota mpompes athina 4

Από την πλευρά του ο ένας από τους υπαρχηγούς με το προσωνύμιο «Νάσκο» δεν είχε τηλεφωνικές επαφές με τους ενδιαφερόμενους αλλά μόνο με τα υπόλοιπα μέλη της υποομάδας. Ο ίδιος άνδρας φέρεται να αναλάμβανε τη διακίνησή τους με ένα βαν. Ενδεικτικά κομμάτια των συνομιλιών που καταγράφεται η δράση του είναι τα εξής:

«Κοντός» (αρχηγός): Στον Αλεξ όχι σήμερα την προηγούμενη φορά θυμάσαι πόσα Χέιγκ πήγες;
«Νάσκο» (υπαρχηγός): Πόσα μου είπες τόσα είναι.
«Κοντός» (αρχηγός): Εεεε….
«Νάσκο» (υπαρχηγός): Α, ένα, ένα παρακάτω νομίζω.
«Κοντός» (αρχηγός): Τι;
«Νάσκο» (υπαρχηγός): Χέιγκ.
«Κοντός» (αρχηγός): Κάτι Σαρκ πήγες;
«Νάσκο» (υπαρχηγός): «Ε τώρα όλα μπορώ να ξέρω ρε Μίσα αυτό που μου έγραψες στο (ακατάληπτο) νομίζω μόνο Χέιγκ δεν το δίνω γιατί δεν ξέρω τι έγινε αυτός αυτή τη στιγμή έναν δεν ήθελε.
«Κοντός» (αρχηγός): Εσύ λες ένα Χέιγκ λιγότερο ήταν…

Η δράση και τα αυξημένα μέτρα… αντιπαρακολούθησης

Σύμφωνα με την έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών ο «Κοντός» ως αρχηγός της οργάνωσης προμήθευε τον «Χρήστο» και μέσω αυτού όλη την οργάνωση. Γι’ αυτόν τον σκοπό είχε στην κατοχή του ένα κοντέινερ στον Ασπρόπυργο, όπου και φέρεται να αποθήκευε τα ποτά-«μπόμπες».

Τα μέλη της τρίτης υποομάδας της οργάνωσης καθώς και άλλοι πελάτες-ιδιοκτήτες καταστημάτων έκαναν τις παραγγελίες κυρίως μέσω διαδικτυακών εφαρμογών αλλά και τηλεφωνικών επικοινωνιών με τη δεύτερη υποομάδα της οργάνωσης. Στη συνέχεια τα μέλη της Β υποομάδας έκαναν παραγγελίες από την πρώτη ομάδα και τους προμηθευτές.

Εν συνεχεία ακολουθούσε το ραντεβού προκειμένου να δοθούν τα παράνομα ποτά. Σύμφωνα με την έρευνα της Αστυνομίας, οι παραγγελίες γίνονταν με συγκεκριμένο άτομο το οποίο τύγχανε της εμπιστοσύνης του αρχηγού της κάθε υποομάδας. Αρκετές φορές μάλιστα ήταν… συγγενής κάποιου από τα μέλη. Μόλις ο «μεταφορέας» παρέδιδε τα ποτά λάμβανε το χρηματικό ποσό για την προηγούμενη παραγγελία που είχε παραδώσει. Ετσι η οργάνωση είχε συνεχή ροή. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την έρευνα των αξιωματικών της Ασφάλειας τα οχήματα φρόντιζαν να έχουν επαρκή χώρο και να χωράνε όσο το δυνατόν περισσότερα κιβώτια. Από την έρευνα προέκυψε επίσης πως τα μέλη της οργάνωσης δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους για να αποφύγουν τυχόν σύλληψη σε περίπτωση που κάποιος δράστης έπεφτε στη… φάκα των αστυνομικών. 

Η μαφία της… μπόμπας είχε λάβει αρκετά μέτρα αντιπαρακολούθησης και τα μέλη της βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία προκειμένου να ενημερώνουν για οτιδήποτε «μη συνηθισμένο» έπεφτε στην αντίληψή τους. Συνήθως χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών προκειμένου να μην εντοπίζονται οι τηλεφωνικές τους συνδέσεις. Παράλληλα, είχαν… υπηρεσιακές τηλεφωνικές συνδέσεις για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Εκτός των προαναφερθέντων τα μέλη της οργάνωσης φρόντιζαν να αλλάζουν τηλέφωνα ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αρκετές φορές χρησιμοποιούσαν τις εφαρμογές «TELEGRAMA» αλλά και το «Viber» και το «Messenger» για να μην καταγράφονται οι συνομιλίες τους από τις αστυνομικές αρχές. Τα μέτρα αντιπαρακολούθησης ήταν ενισχυμένα καθώς είχαν «τσιλιαδόρους» και παρακολουθούσαν «ύποπτες κινήσεις» γύρω από τα σημεία των εργαστηρίων και των πάρκινγκ όπου γίνονταν οι παραδόσεις.

Οδηγίες νόθευσης από τον «Χρήστο» στον «Πάνο»

Οι παρακολουθήσεις, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν αρκετά σημαντικές για να διαπιστωθεί ο ρόλος του κάθε μέλους της οργάνωσης. Είναι ενδεικτικό πως στις 17 Ιουνίου 2019 ο συνδετικός κρίκος των υποομάδων, με το προσωνύμιο «Χρήστος», τηλεφωνεί στον «Πάνο» και του δίνει «εντολές» για την νόθευση και παραποίηση των ποτών τα οποία επρόκειτο να διαθέσουν σε καταστήματα:

«Πάνος»: Ελα.
«Χρήστος»: Ελα, άκου για να τελειώνουμε.
«Πάνος»: Ναι…
«Χρήστος»: Θα το ζεσταίνετε μόνο από πάνω ανοίγουν (ακατάληπτο) ξέρεις από πάνω για να (ακατάληπτο) και μετά θα τους περνάς μία ταινία σημάδι από πάνω.
«Πάνος»: Ααα…
«Χρήστος»: Κατάλαβες;
«Πάνος»: Ναι!
«Χρήστος»: (ακατάλητπο) για να μην την τραβάμε και σκίζεται…
«Πάνος»: Ναι.
«Χρήστος»: Θα το ζεσταίνεις λίγο από πάνω να ανοίγει (ακατάληπτο).
«Πάνος»: Καλά άσ’ το τώρα, καλά το βγάζουμε πώς το λένε με το διαλυτικό βγαίνει στο φτερό.
«Χρήστος»: Οχι ρε παιδί μου με τη φαλτσετούλα στο κέντρο
«Πάνος»: Καλά…
«Χρήστος»: Και από πάνω πέρνα του μία ταινία, κατάλαβες;
«Πάνος»: Και θα το κλείνουμε μία ταινία από πάνω.
«Χρήστος»: Ναι μπράβο!
«Πάνος»: Καλά…
«Χρήστος»: Ετσι για να μην σκίζουμε το κιβώτιο (ακατάληπτο).
«Πάνος»: Εγινε, έγινε…
«Χρήστος»: Και από πάνω από την άλλη ταινία περνάμε άλλη.
«Πάνος»: Εγινε, έγινε…
«Χρήστος»: Αυτό.
«Πάνος»: Εγινε.

ΚΩΔΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και «μπάζα» ύψους 507.000€

Τα μέλη της σπείρας που δρούσε στην Αττική είχαν αναπτύξει κωδικές ονομασίες για τα ποτά, προκειμένου σε περίπτωση που παρακολουθούνται τα τηλέφωνα να μη δίνουν στίγμα για τη δράση τους. Ετσι, το ποτό Haig ήταν το Η, τα χρήματα λέγονταν λουλούδια και τριαντάφυλλα, το Johny Walker άνδρας, το Bacardi νυχτερίδα ή Batman, το Johny Walker Black Label το έλεγαν… βλάκα, ενώ τα ρέστα τους έδωσαν στη βότκα Absolut που την αποκαλούσαν χοντρή που@@@α.

 pota bobes

Από τη συνολική δραστηριότητα της οργάνωσης, τις ποσότητες αλκοόλ που διακινήθηκαν και κατασχέθηκαν, προέκυψε ότι οι διαφυγόντες δασμοί, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης του Τελωνείου Αθηνών ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των 296.509 ευρώ. Στην Ασφάλεια Αθηνών έφτασαν επίσης αρμόδιοι υπάλληλοι εταιριών αλκοολούχων ποτών, οι οποίοι από τις κατασχεθείσες ποσότητες υπολόγισαν πως η σχετική ζημία που υπέστησαν ανέρχεται στις 99.391 ευρώ. Αντίστοιχα το ελάχιστο όφελος των μελών της οργάνωσης στο διάστημα στο οποίο τους παρακολουθούσαν οι αστυνομικοί ανέρχεται στις 507.300 ευρώ.

 

Πηγή: eleftherostypos.gr