«Νόσησα με COVID-19 τον Μάρτιο και, 6 μήνες μετά δεν έχω συνέλθει ακόμα»

POP UP TEAM
/
18 Σεπτεμβρίου, 2020

«Όταν κάποιος αρνείται να φορέσει μάσκα, θέλω να τον ταρακουνήσω και να του πω, ζω με αυτό εδώ και έξι μήνες». Η μαρτυρία του 27χρονου Τσάρλι Ράσελ στον Guardian.

Έχουν περάσει 182 μέρες από τότε που ένας 27χρονος Βρετανός, ο Τσάρλι Ράσελ, διαγνώστηκε με τον νέο κορονοϊό και μέχρι σήμερα, όπως επισημαίνει ο ίδιος σε άρθρο στον Guardian, δεν έχει καταφέρει να συνέλθει.

Δεν είναι ακόμα σε θέση να κάνει ό,τι έκανε μέχρι πριν από λίγους μήνες, για παράδειγμα να τρέχει 5 χλμ τρεις φορές την εβδομάδα ούτε να βγαίνει σε παμπ ούτε καν να εργαστεί. Και η κατάσταση της υγείας του δεν φαίνεται να βελτιώνεται. «Αν το ήξερα ότι θα ήμουν τόσο άρρωστος, θα είχα πάρει την κατάσταση πολύ πιο σοβαρά τον Μάρτιο» λέει στη βρετανική εφημερίδα. «Αλλά το μόνο που ακούγαμε τότε είναι ότι αν μολυνθείς και είσαι νέος, πιθανότατα δεν θα έχεις καθόλου συμπτώματα. Ή θα αρρωστήσεις για λίγες εβδομάδες και μετά θα ξεμπερδέψεις».

Ο Ράσελ έξι μήνες μετά τη διάγνωση συνεχίζει να υποφέρει από πόνους στο στήθος, έντονες ημικρανίες, σοβαρή δύσπνοια, ζαλάδα και εξάντληση. Κάποτε έτρεχε 5 χλμ, σήμερα δυσκολεύεται να ανεβεί τις σκάλες. Γιατί παρόλο που λίγοι νέοι άνθρωποι χρειάζονται νοσηλεία, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι κάποιοι από αυτούς, σαν τον Τσάρλι, κινδυνεύουν να παρουσιάσουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας, που οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει ακόμη πλήρως. 

«Αν το ήξερα ότι θα ήμουν τόσο άρρωστος, θα είχα πάρει την κατάσταση πολύ πιο σοβαρά τον Μάρτιο»

Χαρακτηριστικά, ο Τσαρλς Σέφερντ, ιατρικός σύμβουλος μιας βρετανικής οργάνωσης που στηρίζει όσους υποφέρουν από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης ή μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα αναφέρει ότι έχει δει σημαντική αύξηση των ασθενών που απευθύνονται σε αυτούς, αφού έχουν νοσήσει με COVID-19.

O Ράσελ, ειδικότερα, δεν κάνει κάποια βαριά σωματική εργασία -είναι φωτογράφος στο θέατρο- παρ’ όλα αυτά η σημερινή κατάστασή του δεν του επιτρέπει να δουλέψει. Τα πιο έντονα συμπτώματα κράτησαν δύο εβδομάδες και αφού παρουσίασε βελτίωση, κατόπιν άρχισε να υποφέρει από ανυπόφορους πόνους στο στήθος «λες και κάποιος καθόταν πάνω μου». Ο ίδιος προσθέτει: «Όταν κάποιος αρνείται να φορέσει μάσκα ή να υπακούσει στους πιο στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής απόστασης, είναι απελπιστικό. Θέλω να τον ταρακουνήσω και να του πω, ζω με αυτό εδώ και έξι μήνες. Πολλοί νέοι –είναι στη φύση μας– πιστεύουν ότι αν κάτι δεν σε επηρεάζει άμεσα, σχεδόν δεν υπάρχει. Ανησυχώ για τους φίλους μου που ακόμα πηγαίνουν σε παμπ, που ακόμα βγαίνουν για φαγητό και που δεν το παίρνουν πολύ στα σοβαρά».

Οι έρευνες για τις μακροχρόνιες συνέπειες της COVID-19 έχουν ξεκινήσει, όμως ο Σέφερντ επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή η κυρίαρχη άποψη λέει πως ο νέος κορονοϊός πυροδοτεί κάποια αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημά μας που πιθανότατα συνδέεται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Με απλά λόγια, το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται να παραμένει ήπια ενεργοποιημένο μετά την ανάρρωση, σαν να προσπαθεί ακόμα να νικήσει έναν ιό που δεν υπάρχει πια.

 

Πληροφορίες από womantoc

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved